top of page

תפקוד קשוב למטופלים 

door-g08ee59674_1920.jpg

 

תפקוד קשוב הוא תהליך טיפולי אישי, בבית המטופל או בקליניקה, אשר נועד לתת כלים לשיקום ושימור התפקוד, לצד כלים רגשיים להתמודדות עם ירידה בתפקוד, קשיים ושלבים שונים בשיקום. זהו תהליך בהקשבה עמוקה אשר משלב בין ריפוי בעיסוק לעבודת נוכחות ועבודה רגשית בגישת התמקדות (Focusing).
את תהליך תפקוד קשוב ניתן להתאים הן לצרכי המטופל והן לצרכי בני המשפחה המטפלים, אשר גם הם מוזמנים לתהליך (במסגרת הטיפול או בנפרד עבורם) מתוך הכרה שהצורך להיטען, לתת לגטימציה, זמן ואמפתיה לצרכי מי שמטפל חשובה לשיקום המטופל ולאיכות החיים של בני הבית. 

מהו תהליך תפקוד קשוב?

על הקושי ועל הציפיות בהתמודדות עם ירידה בתפקוד  

כאשר אנו מתמודדים עם מצבים של ירידה ופגיעה בתפקוד עולה בנו ובסביבה הציפייה לחזור לתפקוד "כמו שהיה קודם", עולה הצורך לשפר תפקוד קיים או לשמר רמות תפקוד.

בין אם הנכם מתמודדים עם מחלה, ירידה בזיכרון, ירידה בתפקוד מוטורי, ירידה תפקודית בעקבות אירוע מוחי,  דיכאון ומצבים רגשיים שונים, הקשיים שאתם פוגשים ותפגשו הם קשיים יומיומיים, קשיים מוטוריים, קוגניטיביים ורגשיים.

בהתמודדות הזו - יש לא מעט מעברים וטלטלות בין ציפייה לאכזבה. יש חלק או קול פנימי שדוחף ורוצה לחזור במהירות לתפקוד, לשפר אותו, לחזור לעצמאות כמו קודם, ויש חלק שמתקשה בעקבות המצב להגיע לתוצאות האלו במהירות. 

המעבר מעצמאות לתלות

המעבר מעצמאות לתלות הוא נקודת משבר - הן לבני המשפחה והן למטופל. זהו משבר שמעלה המון רגשות, תסכולים, ייאוש וחוסר אונים. גם שאלות עמוקות עולות - אם אני לא מתפקד כמו קודם - מה המשמעות שלי כאדם?
נוסף על כך אנו פוגשים בתהליכי שיקום וטיפול פחד מאוד גדול - פחד לנסות תרגילים ומשימות, פחד לעשות צעדים מתוך חשש מכישלון, חרדה שהמציאות תטפח על פנינו. 

השיח התפקודי 

אחת הבעיות הנפוצות היא שהשיח התפקודי שאנו פוגשים הוא בהרבה מקרים שיח דיכוטומי, שיח של שחור ולבן - מתפקד או לא מתפקד. מצליח או לא מצליח. גם בשיקום ובטיפול אנו פוגשים שיח מאתגר שמודד את התפקוד, מציב יעדים וציפיות שמעלות לעיתים קושי רגשי ופיזי. במקרים רבים עולה ביקורת (עצמית וחיצונית) וכמובן, עולה הרבה תסכול, אפילו ייאוש. 

מה זה תפקוד קשוב?

תפקוד קשוב הוא תהליך בהקשבה עמוקה. תהליך אשר מייצר חיבור בין הראש, הגוף והלב, ונותן תשומת לב לרגש, לקצב, לביקורת שעולה. לטווח הרחב והמגוון של התפקוד.


תפקוד קשוב מזמין אותנו לשאול ולהבין:
 

- מה זה תפקוד קשוב עבורי? 

- מה אפשרי לי?

- מה הדרך שלי לשם? 

- מהם הצרכים שלי? 

- מהם המשאבים ומקורות הכח שיעזרו לי בדרך הזו?

 

בתהליך נקשיב ונבדוק את השאלות האלו יחד. נעמיק את ההקשבה לפן הרגשי, ניצור חיבור עמוק למהות של מה זה אומר תפקוד בכלל, נלמד שפה וכלים רגשיים לנוכחות ואמפתיה, כל זאת בשילוב עם עבודה על שיפור התפקוד.

השילוב בין ריפוי ועיסוק להתמקדות

בריפוי בעיסוק אנחנו מדברים על "האתגר המתאים" – התאמה של פעילות, משימה ,עיסוק שיהיו לא קלים מידי ולא קשים מידי, תפורים במידה למי שאנחנו עובדים איתו.
השילוב בין ריפוי ועיסוק להתמקדות מרחיב את מושג התפקוד לרבדים עמוקים ורחבים יותר ומכניס לתהליך לגיטימציה נוספת לתחושות, כלים רגשיים, סבלנות, הקשבה ואמונה.
התמקדות בבית הביאה לחיי הרחבה והעמקה למונח הזה - הקשבה עמוקה לקצב המתאים, להבשלה של המטופל לתהליך.
בנוכחות והקשבה מול הדיכוטומיה - השחור לבן של מתפקד לא מתפקד - תפקוד קשוב נותן גוונים עדינים בין לבין, מאפשר להכניס נשימה לטווח ולהסתכל על זה מתוך גם וגם.

על התהליך והמפגשים

תפקוד קשוב הוא תהליך טיפולי שמחבר בין המטרות והרצונות שלך לבין הקצב המתאים, כדי לאפשר לך להשיגן תוך הקשבה עמוקה לרגשות שעולים, משאלות, ותוך חיבור למשאבים. בתהליך תפקוד קשוב נעבוד יחד להצבת מטרות מתאימות ונתקדם בצעדים מדודים לשיפור איכות החיים.

במפגשים ננוע בין שיחה לעשייה, נבצע הערכה ראשונית של התפקוד היומיומי ושיחה עם המטופל, המשפחה ובני המשפחה המטפלים, נתחיל להציב מטרות כלליות לתהליך ומפגישה לפגישה ננסה, נחוש, נבדוק מה עולה ומה אפשרי. נעבוד ונתרגל יחד פעולות ועיסוקים שונים, כגון: גריבת גרביים או לבוש חולצה, הכנת קפה, עבודה בגינה, פתרון תשבץ, עבודה במחשב ועוד.


בתהליך תפקוד קשוב נתקדם בצעדים נושמים לאיכות חיים טובה וקשובה יותר, שבה יש שיפור תפקודי ושימור מצב התפקוד הקיים, לצד שיפור ביכולות התמודדות רגשיות

איך זה עובד?

הטיפולים לרוב נערכים בביתך, בסביבה הטבעית שלך, ואורכים כשעה. לרוב אני מגיעה אחת לשבוע (אלא אם כן יש צורך ביותר) ביום ושעה קבועים. 

אני מגיעה לטיפולים באיזור אשקלון, אשדוד וקרית מלאכי.

עלות טיפול בתוך אשקלון- 400 ש"ח כולל מע"מ

עלות הטיפול מחוץ לאשקלון - 450 ש"ח כולל מע"מ  

הערות

Share Your ThoughtsBe the first to write a comment.
bottom of page